torstai 26. helmikuuta 2015

Raskausviikko 15 (viikosta 14+0 viikkoon 14+6)

Sikiön paino: 50 g 
Sikiön pituus päästä peppuun: 8 cm
Koko pituus: 10 cm


SIKIÖ
Tämän viikon alussa sikiö on 12 viikkoa vanha. Pää on edelleen iso suhteessa vartaloon mutta se pysyy jo pystyssä kaulan ja niskan avulla. Hiuspyörteet sikiön päässä alkavat juuri ja juuri erottua. Keuhkot kehittyvät edelleen, ja sikiö alkaa hengittää pieniä määriä lapsivettä. Tämä on erittäin tärkeää, jotta keuhkot kehittyisivät oikein. Sikiö alkaa tuottaa sylkeä. Se myös nielee lapsivettä, ja imemistaito on parempi. Imemiseen tarvittavat lihakset kasvavat poskissa. Niiden kasvaessa kasvot saavat yhä vauvamaisemmat piirteet pulleine poskineen.  Lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Sydän pumppaa 28 litraa verta joka päivä. Se saattaa kuulostaa melkoisen suurelta määrältä, mutta vastasyntyneen lapsen sydän pumppaa kokonaiset 350 litraa vuorokaudessa! Kädet ovat melkein saavuttaneet lopulliset paikkansa, mutta jalat ovat edelleen suhteellisen lyhyet. Liikkeet tulevat pehmeämmiksi ja kontrolloidummiksi. Jotkut tuntevat jo nämä höyhenenkevyet liikkeet, mutta useimmat eivät tule tuntemaan niitä vielä muutamaan viikkoon.
Viidestoista raskausviikko lähenee puoltaväliä tai loppuaan ja olo alkaa olemaan toisinaan hyvä. Vielä on vaikea sanoa johtuuko se kilpirauhaslääkityksestä vai raskaushormonien tasoittumisesta. Ainut mikä vaivaa on levottomat yöt ja jalat. Vessassa saa käydä välillä jopa tunnin välein! En muista että aiemmissa raskauksissa tätä olisi ollut jo näin varhaisessa vaiheessa, mutta toisinaan aika kultaa muistot. Kasvavan olemuksen ja vaateongelmien myötä: voin taas sanoa viettäväni normaalia elämää! Nyt vaan odotellaan seuraavaa etappia että tuntisin pienen liikkeet. Esikoisen aikana tunsin n. 19 viikolla, toisen kohdalla n. 16 viikolla, että eiköhän pian tunnu tämänkin hennot hipaisut.

Hankinnoista on taas pakko mainita, kun päätin etten osta mitään ennen rakenneultraa, niin ei tainnut kovin vahvasti mennä, koska tulos on tälläinen kasa uusiavanhoja vaatteita. Kierrätys kunniaan. Näistäkin maksoin vain murto-osan siitä mitä uutena maksaisivat! Jos nyt malttaisi odotella sinne rakenneultraan asti ennen uusia ostoksia? Epäilen, mutta eilen sain jo käveltyä ihanien vaatteiden ohi sanoen itselleni mielessä että: "Odota, jos tätä vauhtia hommaat kaappiin vaatteita niin hukutte elokuussa vaatteisiin" - joskus voi lähteä mopo käsistä. Vaatehankinnoissa mä tämän tunnustan.

Piti vielä mainita se, että uusi äitiyspakkaushan julkistettiin tiistaina ja mielessä oli kokonainen postaus siitä! Nyt kumminkin tuntuu, etten jaksa erikseen lähteä mielipiteitä siitä avaamaan. Kerron sen verran että alkujärkytyksen jälkeen tulin siihen tulokseen että meille tulee äitiyspakkaus! Ja kun itsestä tuntuu että poikaa odottaa niin pojalle se pakkaus oli taas kuin tehty. Suurinosa peruskäyttötavaroista on kumminkin sen verran arvokkaita että mielummin hypistelen pakkausta kuin katselen tililläni 140 euroa.


Palataan taas asialle! 
xoxo: Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti