maanantai 24. elokuuta 2015

raskausviikko 41 (viikosta 40+0 viikkoon 40+6)

Tämän viikon alussa sikiö on 38 viikkoa vanha ja laskettuaika on teoriassa nyt käsillä. Useimmat lapset syntyvät 38 viikkoa 2 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Sikiö on nyt valmiiksi kehittynyt ja kypsynyt, mutta se voi hyvinkin haluta lykätä maailmaantuloaan vielä muutamia päiviä tai jopa viikkoja. Napanuora voi nyt olla jo yli metrin pituinen, mikä tosin on melko harvinaista. Sikiön suuri maksa tekee sen vatsasta leppoisan pyöreän. Iho on vaalea ja ryppyinen. Kallossa on kohtia, joissa luut eivät ole vielä kokonaan kasvaneet yhteen. Näitä kutsutaan aukileiksi. Kallo voi painua hieman kokoon synnytyksen aikana ilman, että se vahingoittaa aivoja. Aukileet kasvavat umpeen ensimmäisen vuoden aikana.
Kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet, joten lapsen itkiessä ei ensimmäisten viikkojen aikana muodostu kyyneleitä. Rintakehä on selvempi ja keuhkot jatkavat surfaktantin tuottamista, parantaen siten uloshengitystä ilman keuhkopussien kokoonpainumisen vaaraa.


Mä oon vielå raskaana - vielä! Laskettuaika tuli ja meni. Poika ei tee elettäkään tullakseen ulos. Kohdunsuu on epäkypsä. Mulla alkoi juuri "elämäni" pisin raskaus, koska tytöt oli jo tähän mennessä puskettu ulos.
Positiivisellä mielellä yritän olla, vaikka se on vaikeaa. Kaikki nyt heti mulle ! Ihmisenä tää on niin tuskaisaa, mutta kun tämä on ohi niin NEVER AGAIN!
Miten ihmeessä saan vielä kaksiviikkoa kulumaan ennen mahdollista käynnistä? Kun olo on 100% ei kiinnosta tehdä enää mitään?
Tekis mieli hautautua sänkyyn ja olla sielä niin kauan, kun saan luvan mennä sairaalaan popsimaan pillereitä, jolla saan vauvan ulos. Ei siihen oo kauaa? Eihän? ON.

1 kommentti: